***** Η “ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ” Σαλαμίνας, σας ευχαριστεί για την επίσκεψη σας στο blog του συνδυασμού του υπ. δημάρχου κ. Σπύρου ΣΟΦΡΑ, θα χαρούμε να λάβουμε τις προτάσεις και τις υποδείξεις σας *****

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Μήνυμα για την Πρωτομαγιά

Σαν σήμερα, πριν από 128 χρόνια, στο Σικάγο έγινε μια μεγαλειώδης απεργία των εργατών για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους: το 8ωρο και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Βάφτηκε με το αίμα τους όμως από τις τότε δυνάμεις καταστολής. Το γεγονός αυτό δημιούργησε ένα παγκόσμιο κύμα εργατικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων, που κατέληξαν στην καθιέρωση των εργατικών δικαιωμάτων, δικαιωμάτων που φαίνεται να οπισθοχωρούν πάλι στην κατάσταση του 19ου αιώνα.
Σαν σήμερα πριν 46 χρόνια, οι νέες δυνάμεις της νεολαίας και της σκέψης, εξεγέρθηκαν στο Παρίσι, διεκδικώντας μια νέα μορφή σχέσης του πολίτη με το κράτος, μια σχέση ελευθερίας και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, στην Πράγα, καταπνίγηκε η Άνοιξη της Πράγας, μια προσπάθεια του τσέχικου λαού για μια δημοκρατικότερη και δικαιότερη σοσιαλιστική (όπως αυτοπροσδιοριζόταν) κοινωνία.
Σαν σήμερα, 70 χρόνια πριν, οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, επ' ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς εκτέλεσαν στην Καισαριανή 200 Έλληνες, δείχνοντας την ναζιστική άποψη ταυτόχρονα και για τα εργατικά δικαιώματα και για την Ελλάδα.
Σήμερα, η Πρωτομαγιά του 2014 στην Ελλάδα, γίνεται κάτω από μια ατμόσφαιρα οπισθοδρόμησης τόσο των εργασιακών κατακτήσεων όσο και των οικονομικών επιτευγμάτων του λαού μας. Σήμερα, ελάχιστοι δείχνουν να κατανοούν την πραγματική σημασία της γιορτής, βγάζοντας πομπώδεις ανακοινώσεις.

Η ευθύνη μοιράζεται πια σε όλους μας, καθώς όλοι μαζί είμαστε υποχρεωμένοι για το μέλλον των παιδιών μας να σταματήσουμε την οπισθοδρόμηση: Η χειρότερη μορφή καταπίεσης είναι η εθελοδουλεία...

Λέγεται ότι η Πρωτομαγιά είναι απεργία. Κι όμως, αφήσαμε να εκφυλιστεί σε μια ανοιξιάτικη γιορτή, γδύνοντάς την από το πραγματικό της νόημα. Εύχομαι όλοι μαζί να της ξαναδώσουμε νόημα και μορφή. Η δύναμη του λαού μας και οι δυνατότητές του για πρόοδο είναι απεριόριστες. Και όλοι μαζί έχουμε στα χέρια μας το μέλλον μας, χωρίς κανείς να μπορεί να μας το πάρει: αρκεί να το πιστέψουμε!
                                                                                   

Σπύρος Σοφράς

                                                                  Υποψήφιος Δήμαρχος Σαλαμίνας